7 manieren om (beter) gevonden te worden in Google

Gepost op 19 september 2017 in SEO

Heb je er al eens bij stilgestaan of je goed gevonden wordt in Google? Google en andere zoekmachines kun je voor je laten werken, 24 uur op 24, 7 dagen op 7.

“Search engine marketing and search engine optimization are critically important to online businesses. You can spend every penny you have on a website, but it will all be for nothing if nobody knows your site is there.” – Marc Ostrofsky, auteur van Get Rich Quick

Je kan een winkel openen, deze mooi inrichten en de beste producten aanbieden. Maar wat als jouw potentiële klanten je winkel gewoon niet vinden? Wat als ze bij de concurrentie gaan, niet omdat hun producten beter zijn, maar gewoon omdat ze beter te vinden zijn?

Of je nu een webwinkel of gewone website hebt, met blog of zonder, zoekmachine marketing (of SEM, Search Engine Marketing) kan het verschil betekenen tussen voortdurend moeten zoeken naar nieuwe klanten, of klanten die vanzelf naar je toe komen. Wat heb jij het liefst?

Het principe van goede zoekmachine optimalisatie is simpel: hoe hoger je staat in de resultaten, hoe meer bezoekers jouw website zal krijgen. Hoe meer mensen jouw product of dienst zien, hoe meer klanten je zal hebben. Simpel toch?

Hier geven we jou 7 tips om jouw positie in Google te verbeteren. We focussen hier even specifiek op optimalisatie voor Google, aangezien dit de grootste zoekmachine is, met dagelijks meer dan 500 miljoen zoekopdrachten wereldwijd.

1. Zorg ervoor dat je gevonden kán worden

Alvorens jouw Google jouw website kan vinden moet je zorgen dat deze geïndexeerd kan worden, dat wil zeggen dat je Google toegang moet geven tot jouw website. Google gebruikt een klein programmaatje, een zogenaamde crawler, die op webpagina’s zoekt naar relevante informatie. Op basis van deze informatie zal Google de pagina en website indexeren en een positie geven in de zoekresultaten. Hoe relevanter de website, hoe hoger deze komt te staan.

Technisch gezien komt het er op neer dat je een sitemap bestandje maakt met de verschillende pagina’s van jouw website zodat Google de structuur van jouw website kent. Als je website een sitemap heeft vind je deze waarschijnlijk onder de naam sitemap.xml. Sitemaps kan je zelf online maken door een sitemap generator.

Een tweede bestandje dat Google al dan niet toegang geeft tot de webpagina’s van jouw website is het robots.txt bestand. Hier kan je specificeren welke pagina’s je wel en niet wilt laten geïndexeerd worden door Google of andere zoekrobots.

De sitemap.xml en robots.txt bestandjes op jouw website worden automatisch door Google bekeken, maar het is niet slecht om deze rechtstreeks naar Google te sturen in de Google Webmaster Tools.

Als je een website laat maken dan wordt dit allemaal voor jou gedaan zodat je je hier zelf niets van moet aantrekken.

2. Kies de juiste zoekwoorden

Bij zoekmachine marketing en SEO (Search Engine Optimisation) draait alles om zoekwoorden. Matcht de zoekopdracht van iemand met de zoekwoorden waar jouw website of webpagina voor geoptimaliseerd zijn, dan zal je hoger verschijnen in de resultaten, want Google zal altijd de meest relevante website tonen.

Als je een zaak hebt die keukens produceert en verkoopt, dan zal je onmiddellijk denken aan het zoekwoord ‘keuken’. Natuurlijk is keuken een zoekwoord waar enorm veel op gezocht wordt, er is dus heel veel concurrentie, wat het moeilijk maakt om hoog in de resultaten te komen.

Het zoekwoord ‘keuken’ wordt een short-tail zoekwoord genoemd, het betreft een heel algemeen onderwerp. Als je dit intikt op Google dan krijg je ongeveer 47.000.000 resultaten… Probeer hier maar eens goed op te scoren!
Google SEO zoekwoorden short-tail

Een tweede soort zoekwoorden zijn de zogenaamde long-tail zoekwoorden. Zoals de naam zelf al doet vermoeden zijn dit langere zoekwoorden, bestaande uit meerdere woorden, meestal meer dan 3. Je kan zo dan bijvoorbeeld jouw website of webpagina optimaliseren voor zoekwoorden als ‘betaalbare keuken Leuven’, wat het aantal resultaten reduceert tot ‘maar’ 119.000. Nog steeds veel resultaten, maar het wordt al een stuk eenvoudiger om hier goed op te  scoren, zeker als je ervoor zorgt dat jouw website hier goed voor geoptimaliseerd is.

Google SEO zoekwoorden long-tail

Om de beste zoekwoorden te vinden voor jouw website kan je de Google Keyword Planner gebruiken of in je Google Analytics account opzoeken via welke zoekwoorden bezoekers op jouw website terechtkomen.

Als je een blog hebt op jouw website is het belangrijk dat de zoekwoorden die je target op de juiste plaatsen terugkomen. Zo plaats je de zoekwoorden voor een blog artikel best op de volgende plaatsen:

  • De titel van het artikel en de pagina;
  • De URL (slug) van de pagina;
  • Een of meerdere keren in de tekst van jouw artikel, zowel in de tekst zelf als de tussenkoppen;
  • In de alt tag van de afbeelding(en);
  • In de meta description.

3. On-page SEO en optimalisatie van de code

Deze is wat technischer en heeft te maken met het optimaliseren van de code achter jouw website.

De meeste websites zijn geschreven in HTML code met de bijhorende tags. Een afbeelding die op jouw website getoond wordt zal er in de code dan simpel gezegd ongeveer zo uitzien: <img src=”image/foto.jpg” alt=”Dit is een foto”>. Wat hier heel belangrijk is is de alt tag, deze beschrijft namelijk het onderwerp van de foto. Aangezien een zoekrobot de foto zelf niet kan bekijken en interpreteren, gaat deze op zoek naar informatie over de foto in de code. Je moet er dan ook voor zorgen dat deze informatie aanwezig is en op de juiste manier geschreven is zodat de zoekrobot ze kan interpreteren en begrijpen.

Ook zoekwoorden zijn hier weer heel belangrijk. Deze moeten op vaste plaatsen terugkomen in de code, zoals in de titel en de beschrijving van de pagina en de afbeeldingen.

De meta tags van jouw website en webpagina staan helemaal bovenaan in de code en zien er meestal uit als volgt: <meta name=”description” content=”Hier staat een beschrijving van de website of webpagina.”>. De informatie die in deze meta tags staat zal getoond worden in de zoekresultaten in Google. Het is belangrijk dat je ervoor zorgt dat deze informatie zo relevant en specifiek mogelijk is, met ook opnieuw jouw gekozen zoekwoorden hierin.

4. Zorg ervoor dat jouw website mobielvriendelijk is

Het ligt misschien niet meteen voor de hand, maar de mobielvriendelijkheid van jouw website is een belangrijke factor die bepaald waar je in de zoekresultaten terechtkomt.

Sinds april 2015 gebruikt Google dit als een nieuwe parameter bij het indexeren van webpagina’s, het is dus belangrijk dat je ervoor zorgt dat jouw website ook geoptimaliseerd is voor mobiele toestellen.

Meer en meer gebruiken mensen hun smartphone om op internet te gaan en te zoeken. Als je website niet geoptimaliseerd is voor mobiele toestellen zullen bezoekers via hun telefoon of ander mobiel toestel jouw website als snel weer verlaten. Google weet dit ook en zal daarom de voorkeur geven aan mobielvriendelijke websites in de getoonde resultaten.

Mobielvriendelijke website

Bij het laten maken van een website zal men deze dan ook tegenwoordig altijd optimaliseren voor elk soort toestel, van grote desktop schermen, tot kleine smartphone schermpjes.

Je kan nakijken of Google jouw website mobielvriendelijk vindt via de Mobielvriendelijke test van Google.

5. Schenk aandacht aan de url van jouw pagina’s

Niet alleen de inhoud van je website is belangrijk, maar ook het adres van de pagina’s speelt een rol. Als het webadres of url van jouw webpagina relevant en specifiek is, zal dit een positief effect hebben op jouw positie in de zoekresultaten. Vermijd dan ook nietszeggende url’s en schenk aandacht aan de vorm en inhoud van het webadres.

Specifieke (long-tail) zoekwoorden in de url? Ideaal!

6. Zorg voor backlinks naar je website

Hoewel dit vroeger een veel belangrijkere rol speelde in het algoritme van Google, kan het zeker geen kwaad om een aantal hoogwaardige backlinks te hebben naar jouw website.

Backlinks zijn links op andere websites die mensen naar jouw website sturen. Links van websites met meer autoriteit zullen meer doorwegen dan links van kleinere websites en kunnen jouw positie in de zoekresultaten een goede boost geven!

7. Wees sociaal

Last but not least: zorg voor een goede social media integratie op jouw websites! Maak het bezoekers gemakkelijk om interessante artikels en pagina’s te liken en delen met hun vrienden en volgers. Dit zal ervoor zorgen dat je meer bezoekers krijgt en dat Google je website hoger in de zoekresultaten plaatst.

Zoekmachine marketing of SEM is een vak apart. Een goede positie in Google vergt tijd en werk, maar deze tips helpen je alvast op weg naar de top!